Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday, 16 January 2015

IKAN SIAKAP BAKAR TEMPOYAK



Bahan- Bahan :

1 ekor Ikan siakap ( sederhana besar)
3sb tempoyak
1 helai daun kunyit(hiris nipis)
1 inci Kunyit hidup
1 biji bawang merah kecil
Cili padi kecil(warna merah,ikut suke nak pedas mana)
Garam&Gula
Daun pisang

Cara- Cara :

1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit serbuk..
2. Blender/tumbuk cili,gula,garam,kunyit hidup dan bawang merah hingga luma.
3. Masukkan tempoyak dan kacau rata dengan bahan tumbuk td.. kalau pekat masukkan 1 sb air masak.(kalau blender,masukkan semua bahan tmasuk tempoyak,blend halus)
4. Letak kan ikan atas daun pisang,letakkan bahan2 timbuk td dekat dalam ikan ratakan,dan lebih tu lumur bahagian luar ikan.
5. Taburkan hirisan daun kunyit atas paste tempoyak td... lagi banyak lg sedap..
6. Balut ikan dgn daun pisang.. lg tebal lg elok..dan bakar. Hingga masak.
7.Siap hidang.


Tips :

*Kena balikkan ikan on time. JAngan lama nt hilang air ikan2 kd keras plak.
*Kalau nak tahu da sempurna ke x.. bukak cikit faun pisang.. tgok kalau da bminyak or bkilat.
*Air ikan da sebati. So siap.

Resepi Dikongsi oleh Aisya Maria

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment