Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Sunday 28 December 2014

RESEPI OTAK-OTAK IKAN (JOHOR)


Bahan-bahannya :

● 3 keping ikan tenggiri atau ikan merah - diambil isinya sahaja dan dicincang halus
● 1 sudu teh serbuk ketumbar
● 3 batang cili merah - dibuang biji dan dikisar halus
● 5 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar halus
● 4 ulas bawang merah - dikisar
● 2 ulas bawang putih - dikisar
● 3 biji buah keras - dikisar
● 1 cm halia - dikisar
● 1 batang serai - dikisar
● 1 cm kunyit hidup - dikisar
● 175 ml pati santan
● garam secukup rasa
● 20 helai daun kelapa
● Lidi secukupnya

Cara-caranya :


1. Satukan semua bahan kecuali isi ikan dan daun kelapa.

2. Panaskan atas dapur sekejap hingga didih dan pekat kuahnya

3.Tunggu sehingga kuah sejuk

4. Bila dah sejuk gaulkan dengan isi ikan tadi

5. Sudukan ramuan ke atas daun kelapa.

6. Sematkan dengan lidi kemas di kedua-dua hujungnya dan siap boleh disimpan dalam peti sejuk atau...

7. Bakar kedua-dua belah sehingga masak.


FB Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)


Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment